top of page

ALT DU TRENGER Å VITE OM 925 STERLINGSØLV

Reunion Ring - 925 Sterling Silver.jpg

Sterlingsølv brukes ofte i smykke-industrien som et rimeligere alternativ til gull og andre edle metaller. Faktisk er de fleste Ellen Kvam smykke-kolleksjonene laget i 925 Sterlingsølv.

Du støter mest sannsynlig på dette metallet oftere enn du tror i hverdagen. Her er svarene på de vanligste spørsmålene om Sterlingsølv, samt en guide om hvordan du kan rense dine flekkete (tarnished) sølvsmykker:

Hva er forskjellen på "rent sølv" og "925 Sterlingsølv"?

Rent sølv består av 99.9% sølv, mens 925 Sterlingsølv vanligvis har en renhet på 92.5% sølv.  

 

Sølv er et veldig mykt metall. Derfor er rent sølv uegnet til bruk i smykker, da de lett vil ripes, bulkes, eller endre form. For å gjøre sølvet hardere og mer holdbart, tilsettes kobber og andre metaller til det rene sølvet.

Sterlingsølv er en slik blanding, vanligvis med en renhet på 92.5% sølv. Denne prosenten er grunnen til at vi kaller det 925 Sterlingsølv eller 925 Sølv. De resterende 7.5% av blandingen er vanligvis kobber, selv om det noen ganger kan bestå av andre metaller som sink og nikkel.

Silver Steel Plate

Hva er 925 Sterlingsølv kvalitetsmerker?

Selv om smykker med en renhet lavere enn 92.5% sølv ikke anses som Sterlingsølv i henhold til Amerikanske standarder, gjelder ikke nødvendigvis dette i andre steder i verden. På grunn av disse forskjellene er det viktig å være oppmerksom på produktbeskrivelsen og kvalitetsmerking av smykker du kjøper. 

For eksempel inneholder alle våre produktbeskrivelser en liste over materialene som er brukt i et smykke. I stedet for å oppgi materialene som "Sterlingsølv" eller "Sølv", to meget uklare betegnelser, skriver vi 925 Sterling Sølv. På denne måten vet våre kunder renheten av smykkene og potensielle misforståelser unngås. I tillegg er alle våre sølvsmykker stemplet med kvalitetsmerker der det står "925", "Ag925", eller ".925". Noen av våre produkter er også stemplet med "ITALY" for å indikere dets opprinnelse. 

 

Disse kvalitetsmerkene er svært viktige og bør være til stede på alle 925 Sterlingsølvsmykker.

Reunion Ring - 925 Sterling Silver.jpg

Hvordan kan du vite om smykker er laget med ekte 925 Sterlingsølv?

Her er noen enkle måter å sjekke om smykkene dine er laget med ekte 925 Sterlingsølv:

 

 1. Magnet Test
   Magneter har ingen effekt på ekte sølv. Dersom smykket ditt blir tiltrukket av en magnet er det ikke laget av  925 Sterlingsølv.

   

 2. Kvalitetsmerker
  Som vi nevnte tidligere vil autentiske 925 Sterlingsølvsmykker ha kvalitetsmerker som "925", ".925", "Ag925", "Ster" eller "Sterling Silver" skjult et sted på smykket. Vær varsom om du ikke kan finne disse markeringene - det kan være ugler i mosen!  

   

 3. Syre Test
  Fil en liten del av smykket i et diskré område og hell over noen dråper salpetersyre (nitric acid). Hvis syren får en kremaktig hvitfarge er sølvet rent eller 925 Sterlingsølv. Hvis syren blir grønn er smykket trolig falskt eller sølvbelagt. OBS: Vær forsiktig når du arbeider med kjemikalier og husk å beskytte deg selv med hansker og vernebriller. 


   

Her er en informativ video fra det amerikanske TV-showet Pawn Stars som viser hvordan man kan utføre syre testen:

Hvordan best ivareta dine 925 Sterlingsølv-smykker?

Det er ingen måte å unngå det på. Uansett hvor du kjøpte ditt Sterlingsølv-smykke, vil det bli flekkete og miste glansen over tid. Selv om denne prosessen er uunngåelig finnes det noen tiltak du kan gjøre for å begrense den. Her er noen tips om hvordan du kan best ivareta dine 925 Sterlingsølv-smykker:

Oppbevar dine Sterlingsølv-smykker riktig

Oppbevar smykket på et kjølig, mørkt, og tørt sted når du ikke bruker det. Om mulig, plasser smykket i en liten plastpose med lynlås og klem ut luften av posen. Dette vil begrense mengden forurensninger smykket kommer i kontakt med. 


Tørk av smykket etter at du har brukt det

Bruk en tørr, myk klut og tørk raskt av smykket ditt etter at du har brukt det, før du legger det vekk i riktig oppbevaring som nevnt ovenfor. Dette bidrar til å fjerne forurensninger som smykket kan ha kommet i kontakt med.  


Bruk dine Sterlingsølv-smykker ofte

Bruk ditt Sterlingsølv-smykke så ofte som mulig isteden for å la det ligge og bli flekkete. Så lenge du tørker av smykket etter at du har brukt det, bør det forbli så godt som nytt til evig tid.

Unngå fuktighet til enhver pris

Det er ingen krise om du ved et uhell hopper i et basseng eller dusjer med Sterlingsølv-smykkene dine en dag. Bare vit at fuktighet vil skade og gjøre dem matte og flekkete på kort tid. Derfor er det viktig å holde smykkene tørre og ikke la dem ligge på et fuktig sted, som for eksempel på badet.

 

Rens smykket ditt når det begynner å bli flekkete

I stedet for å gjemme bort dine flekkete smykker, prøv å tørke vekk flekkene med en tørr, myk klut. Hvis dette ikke hjelper, rens smykket med en flytende sølv dip. Nedenfor finner du en guide om hvordan du kan rense dine Sterlingsølv-smykker som en pro.

Northern Lights Necklaces Spring 2019.jp
Urban Embers Earrings Astral Pink
Ellen Kvam Urban Embers Earrings Silver Night color

Hvordan rense ditt 925 Sterlingsølv-smykke med et profesjonelt resultat:

Du trenger ikke bruke mye tid og penger på en profesjonell sølvrenser for å få et profesjonelt resultat. I denne guiden forklarer vi hvordan du enkelt kan fjerne flekker fra ditt 925 Sterlingsølv-smykke. Så hvis du, som så mange andre, er skyldig i å gjemme bort dine misfargede sølvsmykker i stedet for å bruke dem, les videre!

 1. Finn en flytende sølvrens/sølv dip.
  For det mest profesjonelle resultatet anbefaler vi deg å bruke en flytende sølvrens/sølv dip i stedet for en skrubb eller polering, da den flytende sølvrensen lettere fjerner flekker fra sølvsmykker. I motsetning til sølvbestikk har smykker vanligvis veldig ujevne overflater med bittesmå detaljer, hjørner og hull som kan være umulig å rengjøre for hånd med en skrubb eller polering. En flytende sølvrens kommer enkelt til i disse områdene og gjør jobben for deg.

  Vi bruker en flytende sølvrens som heter "Empire's Instant Tarnish Remover". Såvidt vi vet selges den kun i USA enn så lenge. Om du befinner deg i statene kan du kjøpe den her.

  Ellers anbefaler vi deg å se etter en flytende sølvrens/ sølvdip hos en gullsmed eller smykkeforretning nær deg eller fra en internettforhandler.
  I Norge kan vi anbefale sølv-dipen fra Thune Jewelry & Watches. Du kan finne den her.
   

   

 2. Forbered smykkene dine til å bli rengjort med en flytende sølvrens.
  Om mulig, fjern alle løse deler av smykket som ikke er i sølv. For eksempel, fjern glass-anhenget fra lenken og rammen før du renser ditt Northern Lights smykke.


  Skyll sølvsmykket i lunket vann med oppvaskmiddel for å fjerne eventuelle flekker som kan forhindre sølvrensen i å komme til. Tørk smykket før du fortsetter til trinn 3. 
   

 3. Dypp smykket i flytende sølvrens/sølvdip.
  Følg instruksjonene på pakningen av sølvrensen din nøye.

  Dersom det følger med en kurv, plasser smykket i kurven og dypp hele kurven i middelet slik at det dekker hele smykket. Hvis det ikke følger med en kurv, bruk gummihansker og dypp smykket i middelet med hendene. 

  OBS! Vær forsiktig så du ikke lar smykket ligge i sølvdippen for lenge, da kjemikaliene kan begynne å skade sølvet. Vi lar smykket vanligvis ligge i max 10 - 30 sekunder av gangen. Det er bedre å ta flere korte dypp, enn å dynke smykket én lang gang! 

   

 4. Skyll smykket godt i rent, rennende vann.
   

 5. Dersom smykket fremdeles er flekkete, gjenta prosessen fra trinn 3.
  Hvis ikke, fortsett til trinn 6.

   

 6. Tørk smykket helt.
  For et perfekt resultat, bruk en tørr, myk klut og poler smykket forsiktig. Viola! Smykket ditt har blitt forvandlet tilbake til sin originale skinnende tilstand!

Thune solvdip.jpg
NL FAQ.jpg
navy Blue Glass Necklace.JPG
bottom of page